

Banksy’nin “Kulağı Piercingli Kız” resmine Koronavirüs pandemisi rötuşu olarak dev bir yüz maskesi eklendi !!!
Hollandalı sanatçı Johannes Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” portresindeki küpelerin, alarm sistemiyle değiştirilmiş versiyonu, “Kulağı Piercingli Kız” eseridir.
Dünyanın tanınan sokak sanatçılarından Banksy’nin Bristol’daki “Kulağı Piercingli Kız” eserine, Kovid-19 salgını sürerken bir medikal maske yapıldığı ve Bristol civarında dolaşan biri tarafından fark edildiği ortaya çıktı. İlavenin, ne zaman yapıldığı ve kimin eklentiyi yaptığı gizemini halen korumaktadır.
Eser, 2014’ten bu yana Bristol limanının yakınlarında bir binanın cephesinde yer alıyor. Esere maskeyi, kimliğini yıllardır dikkatlice saklayan Banksy’nin mi yoksa bir başka sanatçının mı eklediği bilinmiyor.
Johannes Vermeer’in tablosundan ilham alarak yapılan grafiti çalışması “Kulağı Piercingli Kız”, Bristol’daki Albion Rıhtımı’nda bulunan bir binanın yan yüzünde yer almaktadır ve Ekim 2014’te ortaya çıkmıştır.
Banksy’nin bazı eserleri sıralarsak;
⦁ Kırmızı Balonlu Kız
⦁ Köle İşçi
⦁ Çöpteki Aşk
⦁ Aşıklar
Dünyanın en çok ziyaret edilen kentlerinden Amsterdam’da, MoCo Müzesi (Modern Contemporary Museum- Modern Çağdaş Müze) efsane sokak sanatçısı Banksy’nin eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. MoCo’da sergilenen Banksy’nin 50 eserinin yanı sıra, iki büyük eseri “Kırmızı Balonlu Kız – Her zaman umut vardır!” ve İntifada ayaklanmasında “Çiçek fırlatan Filistinli genç” eserleri müzenin dış duvarlarını da süslemektedir.
Savaşa, sisteme, kurumlara, kapitalizme, kapitalist tüketim alışkanlıklarına karşı muhalif çizimleriyle tüm dünyada etkili bir isim Banksy. Muhalif temaların yanı sıra eserlerinde; barış, çevre, sevgi ve umut gibi dünyanın en basit temalarını, sokak sanatı dilinin en çarpıcı yöntemleriyle işlemeyi başarıyor.
Sanatçının son eseri 6 Mayıs 2020’de görülmüştür. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-52556544
Robert Hughes, sanat kritikçisi der ki;
“Sanat bizi daha açık ve daha zeki hale getirmeli ve bize tutarlı duyumlar vermelidir. Ancak bir sanat eserinin fiyatı şimdi işlevinin bir parçası durumundadır, yeni işi ise duvara oturmak ve daha pahalı hale gelmek. Sanat, bir kitabın olduğu gibi insanlığın ortak mülkü olmak yerine, onu sadece parası ile edinebilecek birinin özel mülkiyetine dönüşmektedir. Dünyadaki her değerli kitabın, 1 milyon dolara mal olduğunu varsayalım-kültür üzerinde ne kadar feci bir etkisi olduğunu hayal edin.”
Londra’da Southbank’ten Portobello’ya, Brick Lane’den Old Street’e, hiç beklenmeyen kenar ve köşelere izini bırakan esrarengiz bir kişilik, Banksy. Farklı ülkelere gittiği zamanlarda sanatını şehirlerde de uygulayan, her yere bir şekilde izini bırakan, kimliğini açıklamadan çok ünlü olmayı başaran bir sanatçı,… Banksy’nin bilinmeyen gerçek kimliği yıllardır spekülasyonlara konu olmakla birlikte, genel olarak Bristol’lü olduğu kabul görmektedir.
Ünlü olmayı ret ettikçe ününe ün katan Banksy için bir yorumcu ‘’şeffaflığı icat eden’’ diye bahsetmiştir.
Şeffaflığı, hem yaptığı iş hem de herkesin aklına gelmeyecek yerlerde bile sanatına ulaşılabilir olmasıdır.
Orthero, “Şeffaf Plak tedavisi” de bir sanatsal çalışma sayılabilir mi? “Hekimlerin uyguladığı şeffaf bir sanat” 🙂