

Öngörülebilir hareketler;
Dişler arasındaki farklılıklar nedeniyle, bazıları diğerlerine göre şeffaf apareyler vasıtasıyla belirli tipte ortodontik diş hareketlerine daha uygundur. Durumları seçmenize ve beklentileri kalibre etmenize yardımcı olacak bazı kabataslak olarak kurallar ise şöyle özetlenebilir;
Temel hareketler;
Şeffaf apareyler özellikle facial / lingual hareketler için uygundur. Güç uygulamak için geniş bir yüzey ve bitişik sabitleme yüzeyleri sabitlendiğinde mükemmeldir.
Orta hareketler;
- Distal / mesial hareketler – eğer dişin istenen yönde “itilmesi” için klinik kuronun kısmı ile aparey arasında yetersiz diş teması varsa, ek yüzey alanı için bir buton eklemeyi düşünün.
- Alt premolarların rotasyon hareketlerinde dişi döndürmek için yeterli alanın bulunduğundan emin olun ve diş kökünün konumunun normal eğimli olduğunda daha kolay döneceğini unutmayın. Örneğin, meziale eğimli bir dişin rotasyonunu düzeltmeden önce diş dikleştirilmelidir. Mandibular premolarlar gibi konik şekilli dişler, bir apareyin üzerine “kavraması” için çok az doğal morfolojik alan sunar. Bu dişler genellikle ilave morfoloji sağlamak için buton gerektirir.
- Torquing – Kron morfolojisini değerlendirirsek, özellikle klinik kuron boyu uzun olan dişler tork hareketini daha kolay gerçekleştirecektir. Kısa klinik kuronlar ve tanımlanmış kuron morfolojisi eksikliği olan dişler (örneğin, soğan şekilli kronlar) butona ihtiyaç duyabilir.
Tahmin edilemez / Zor hareketler;
Daha zorlu hareketler;
Bu diş hareketler, kuron morfolojisi, diş kökünün konumu, hareketin gerçekleştirilmesi için mevcut alan / ark uzunluğu gibi ayrıntılara daha fazla dikkat edilmesini gerektirir ve butonlar ve / veya elastik maddeler gibi yardımcılar ve / veya yardımcılarla da desteklenebilir.
- Ekstrüzyonlar – düz kökü olan tek köklü dişler üzerinde en etkilidir. Ayrıca kuron morfolojisi ve interproksimal alanlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Üçgen şekilli diş kuronları ve / veya apareylerin kuronu daha fazla kavramasına izin veren interproksimal alanlar, buton olmadan ekstrüze edilebilir. Kısa klinik kuronlar, tanımlanmış kuron morfolojisi ve çok köklü dişlerin eksikliği genellikle daha çok destek gerektirir.
- Intrüzyon- bitişik dişlerin morfolojisi ve tutuculuğunu dikkate alınız. Yeterli doğal tutucu alan(undercut) sağlamazlarsa, butonlar sıklıkla kullanılır. Orthero’nun genişletilmiş trimlin tasarımı, çoğu kez tek köklü dişlerin girişime ihtiyaç duymadan müdahalede yeterli tutulma sağlar. Çok köklü dişlerin intrüzyonu çok nadirdir, çünkü bu çok zor bir harekettir ve yardımcı olmak için komşu dişler üzerinde buton gerektirir.